Lexo

Shala viziton Parkun Kombëtar Bjeshkët e Nemuna

Zëvendësministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Ferat Shala, ka vizituar Parkun Kombëtar Bjeshkët e Nemuna, përfshirë disa nga monumentet natyrore të këtyre bjeshkëve, siç janë burimi i Drinit të Bardhë dhe Shpella e Madhe.

15.12.2015- Fillimisht, zv.ministri Shala me ekipin e tij ka vizituar Drejtorinë për Administrimin e Parkut Nacional “Bjeshkët e Nemuna” në Pejë, ku nga drejtori Fatmir Morina, është njoftuar për problemet dhe sfidat që ka ky dikaster. “Kemi ardhur sot me dëshirën më të mirë që t’iu përgëzojmë për punën që po e bëni, për angazhimin maksimal që keni si punëtorë në të gjitha nivelet në Drejtorinë e Parqeve. Jemi shumë të vetëdijshëm për sfidat, problematikat, rrethanat specifike që ka ky dikaster yni. Jemi këtu që të japim mbështetjen maksimale për juve”, u shpreh Shala.

“Bjeshkët e Nemuna” ishin shpallur Park Kombëtar në vitin 2012 dhe përfshijnë një sipërfaqe prej 62488 hektarësh, në territorin e komunave Gjakovë, Junik, Deçan, Pejë dhe Istog. Ndërkohë, gjatë këtij viti janë mbajtur debate publike për plotësimin e dokumentit të Planit Hapësinor për këtë park. Drejtuesit e MMPH-së kanë thënë se Plani Hapësinor do të hapë mundësi për zhvillim ekonomik të këtij rajoni malor, në veçanti në fushën e turizmit, duke i respektuar standardet për ruajtjen e mjedisit dhe të natyrës. Por, plani ka hasur në refuzim të banorëve, të cilët frikësohen se do të kufizohen në shfrytëzimin e “bjeshkës së tyre”. Zëvendësministri Shala, gjatë takimit në Pejë, paralajmëroi se “në fillim të vitit tjetër, do të shteret debati për mënyrën e menaxhimit të parqeve”. “Në menaxhimin e parqeve do të ndërrojmë diçka, në strategji, në veprim, në planifikim hapësinor”, tha ai.
Më pas, zv.ministri Shala i shoqëruar dhe nga drejtori Morina, vizituan hyrjen e Shpellës së Madhe në Grykën e Rugovës. Lartësia mbidetare e kësaj shpelle është 637 metra. Shala theksoi se ky është një monument natyror, i cili përmban një gërshetim të resurseve natyrore dhe një strukturë karakteristike, që zgjon interesim për t’u vizituar. “Për shkak të kompleksitetit të kësaj shpelle, ajo aktualisht është e mbyllur për vizitorë. Por, ekipet hulumtuese tonat, e ato të huaja, po punojnë së bashku për njohjen e saj më thellë e t’i kenë rrethanat e qarta që të hapet së paku në pjesë e saj për vizitorë”.
Ekipi i MMPH-së, po ashtu, ka vizituar dhe burimin e “Drinit të Bardhë” në Radavc. Këtu është ndërtuar dhe një hidrocentral, nga cili gjenerohet një sasi e rrymës elektrike. “Sot në kuadër të aktiviteteve po vizitojmë burimin e 'Drinit të Bardhë', i cili jep dritë e bardhësi këtij rajoni të Kosovës. Realisht këtu fillojnë mbarësitë e Drinit, të jetës e të kësaj pasurie të çmueshme të cilën sot po e vizitojmë bashkërisht me ekipet e Ministrisë së Mjedisit”, u shpreh zv.ministri i Mjedisit.

 


A është e gabuar logjika e bashkimit të mjedisit dhe infrastrukturës në një ministri?

Sikurse jeni të informuar tashmë në kuadër të Qeverisë së re të Kosovës e ashtëquajtura Qeveria Kurti II, që përbëhet nga 15 Ministri, funksionon edhe Ministria e Mjedisit, Planifikimit H...

Lexo më shumë...

Deputeti Shala: Dr. Hafir Shala, njëri prej figurave më të veçanta historike

Deputeti i Partisë Demokratike të Kosovës (PDK), Ferat Shala, ka thënë se doktor Hafir Shala, mbetet njeri prej figurave me të veçanta të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK). Shala në...

Lexo më shumë...